Fietsen met een vermogensmeter is al langer heel gewoon onder recreanten. Hardlopen op vermogen is iets wat de laatste jaren sterk in opmars is. Het aantal pods op hardloopschoenen zie je bij elk evenement toenemen. Je bent al lang geen pionier meer als je begint met lopen op vermogen. In dit artikel beantwoorden we 8 vragen die we geregeld voorbij zien komen.
Wat is lopen op vermogen?
Vermogen is de hoeveelheid arbeid en energie die je binnen een bepaalde tijd levert. Het wordt uitgedrukt in watt, waarbij 1 watt is gelijk aan 1 joule energie per seconde. Een vermogensmeter voor hardlopen berekent hoeveel energie het jou kost om bij een bepaalde snelheid te hardlopen. Nadat je een tijdje met een vermogensmeter hebt getraind weet je wat voor jou het optimale vermogen is om een bepaalde afstand – zoals een marathon – op te lopen.
Wat heb ik nodig om te lopen op vermogen?
Wat je in elk geval nodig om te lopen op vermogen is een vermogensmeter. Op dit moment is de footpod van Stryd de meest bekende en betrouwbare vermogensmeter op de markt. Sommige nieuwere horloges meten ook vermogen. Het grootste verschil en tevens nadeel ten opzichte van Stryd is het ontbreken van een windsensor. Het berekende vermogen is hierdoor minder betrouwbaar dan de berekeningen van Stryd. De footpod van Stryd koppel je aan je horloge om tijdens je training of wedstrijd het vermogen af te lezen.
Wat bepaalt mijn hardloopvermogen?
Het vermogen wordt berekend aan de hand van je loopsnelheid en je lichaamsgewicht. Daarnaast spelen externe factoren een rol. Met wind tegen moet je meer energie leveren voor een bepaalde snelheid en wordt er een hoger vermogen berekend. Hetzelfde geldt voor hogere temperaturen, luchtvochtigheid en heuvels. Ook je loopefficiëntie speelt een rol (zoals je pasfrequentie en paslengte).
Vermogens van verschillende lopers zijn onderling niet goed te vergelijken. Een hoger lichaamsgewicht resulteert in een hoger vermogen bij dezelfde snelheid. Om te vergelijken zou je het aantal watt per kilogram moeten gebruiken.
Wat is het verschil met lopen op hartslag?
Het grootste verschil tussen lopen op vermogen en lopen op hartslag is de reactiesnelheid. Een verandering in tempo zie je direct terug in het vermogen, hartslag reageert veel langzamer. Hierdoor kun je een intervaltraining prima op vermogen uitvoeren. Ook wind tegen en hoogteverschillen zie je direct terug in het vermogen. Dit maakt het mogelijk om je snelheid hier meteen op aan te passen en je energie niet te verspillen.
Een tweede verschil is dat lopen op vermogen je net wat verder de grens op laat zoeken. Als je loopt op hartslag heb je jouw maximale hartslag of omslagpunt waarschijnlijk laten bepalen door een inspanningstest. Dit is de hartslag die je meeneemt in al je trainingen en zal nooit veranderen. Als je net niet diep genoeg bent gegaan bij je inspanningstest train je dus onder je kunnen. Bij lopen op vermogen telt elke training mee voor je omslagpunt (Critical Power) en kan veranderen zodra je progressie boekt. Omdat je jezelf niet laat ‘beperken’ door je hartslag geef je al gauw net dat beetje extra.
Is lopen op vermogen voor iedereen geschikt?
Ja, iedereen kan lopen op vermogen, of je nu een 10 kilometer in 70 minuten loopt of in een half uur. Voor beginnende lopers is het wel aan te raden om eerst een tijdje te lopen op hartslag of op tempo. Een vermogensmeter geeft naast vermogen nog een bak aan data. Als beginnende loper kun je daar wat zenuwachtig van worden.
Kan ik direct aan de slag met lopen op vermogen?
Een vermogensmeter heeft tijd nodig om je leren te kennen. Hiervoor is het nodig om inspanningen leveren over afstanden die variëren van 100 meter tot 10 kilometer. Na een aantal weken heb je dan een nauwkeurig Critical Power, waarmee je vermogenszones en wedstrijdvermogen worden bepaald.
Hoe loop ik een wedstrijd op vermogen?
Als afgeleide van je Critical Power krijg je een vermogen voor je wedstrijd. Probeer je wedstrijd zo vlak mogelijk op het voorgestelde vermogen te lopen. Deze vernogens vind je terug in de app van Stryd.
Zijn er ook nadelen aan het lopen op vermogen?
Aan lopen op vermogen kleven ook enkele nadelen. De vermogensmeter weet niet of je een slechte dag hebt, door bijvoorbeeld een sluimerend griepvirus of teveel stress. Dit is te ondervangen door dagelijks je rusthartslag bij te houden, bij voorkeur in de ochtend. Is deze hoger dan normaal, dan is het verstandig om rustiger aan te doen of een training over te slaan.
De vermogensmeter van Stryd geeft elke training een RSS waarde, oftewel een Running Stress Score. Uit deze score rolt je Running Stress Balance (RSB). De RSB verandert dagelijks en geeft aan of je overtraind bent of dreigt te raken, of dat je juist productief bezig bent met je conditie verbeteren of klaar bent voor je wedstrijd.
Een ander nadeel van lopen op vermogen is de ondergrond. In mul zand heb je meer energie nodig om een bepaalde snelheid te halen dan wanneer je dezelfde snelheid op asfalt loopt. Een vermogensmeter ‘weet’ niet op welke ondergrond je loopt en past het vermogen hier dus niet op aan. In de praktijk is dit vooral een probleem als je geregeld wisselt tussen (mul) zand en verharde wegen.
Artikel in samenwerking met Prorun.
Bron: www.prorun.nl